workshop fermenteren

Gepubliceerd op 25 februari 2023 om 14:23

Zaterdag 25 februari hebben we onder leiding van een heuse scheikundige les gekregen in fermenteren. Fermenteren is een simpele, eeuwenoude methode om voedsel langer te kunnen bewaren. Daarnaast is gefermenteerde voeding heel goed voor onze gezondheid en vooral onze darmflora. De methode is echt heel simpel: men neme fijngesneden harde groente, voeg 2% van het gewicht van de groente aan zout toe, lekker doorkneden en laat een uurtje staan zodat het zout het vocht uit de groente kan onttrekken. Eventueel nog even aanstampen (zie foto). Na ongeveer een uur in de pot stoppen en aandrukken zodat alles onder het vocht staat en evt verzwaren zodat het onder het vocht blijft. Dit laatste is belangrijk omdat het anders kan gaan schimmelen als er zuurstof bij komt. Na 2 weken op kamertemperatuur is de groente gefermenteerd en kan je gaan eten. De gefermenteerde groente is daarna in de koelkast nog een paar maanden houdbaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.